停止謀殺海洋生物,使用不含微膠珠護理產品

停止謀殺海洋生物,使用不含微膠珠護理產品
我哋以為,善待自己幫肌膚去死皮,用磨沙膏卒卒卒,用水洗乾淨,塊面手腳白滑靚,好開心,句號。
我哋未必知道嘅係:
主流潔膚產品裡面達至磨沙效果嘅成份叫微膠珠。
體積得一毫米嘅微膠珠,因為太細,過濾系統隔唔走,會直接流入大海。
入海然之後,遇乜吸乜,吸哂海裡面嘅化學污染物。
而你同我都唔想接受嘅係,海洋生物絕對會誤食,啲微膠珠入咗佢哋嘅腸臓,不能被分解,並且會積聚。
當我們知道膠袋、漁網、其他垃圾令抹香鯨、海龜等海洋生物慘死,卻不知道這些每日使用並排出海洋的微膠珠,不自覺地參與咗呢場慢性謀殺,到最後人類又食返積聚微膠珠的魚及海洋生物。
點樣選擇冇微膠珠的護理產品? 大家可以睇吓個產品成份有冇 polyethylene (PE) or polypropylene (PP), polyethylene terephthalate (PET), polymethlyl methacrylate (PMMA) 或 nylon 等名字,另盡量使用以天然粒粒如果仁殼,砂糖等可分解的天然物質磨沙。公平點其中兩款公平貿易潔膚用品,使用天然可分解成份,做到磨沙效果又唔會傷害海洋。
摩洛哥天然礦物粉係天然沉積岩土,能深層清潔皮膚之餘溫和去除死皮。蘆薈苦楝皂就用左核桃殼粒粒,沖涼同時幫手手腳腳輕易做磨砂。而其他Natyr系列的護理產品,亦不含任何石油副產品。

都係嗰句 : Small Changes Bring Big Impact,Act If You Care.

想知更多,鼓勵大家看一看Ban the Bead 短片:
http://storyofstuff.org/plastic-microbeads-ban-the-bead/

摩洛哥天然礦物粉
https://goo.gl/eF6lWS

蘆薈苦楝皂
https://goo.gl/8ulv1Y

保護海洋,向微膠珠說不http://www.inmediahk.net/node/1036472

Photo Credits: eia-international.org

Please follow and like us:
0
Previous Post
«
Next Post
»